PLANTEN BESCHERMEN

PLANTEN BESCHERMEN

 

Ziekte, plagen, onkruid en het weer zijn de meest voorkomende problemen die voor de planten in uw tuin rampzalige gevolgen kunnen hebben. Bescherming is essentieel en vereist een scherp oog en enkele voorzorgsmaatregelen. Een belangrijke spreekwoord met betrekking tot het beschermen van planten is:

‘Beter voorkomen dan genezen’

Het belangrijkste is dat uw planten een veel betere kans op overleven hebben als ze voortdurend worden gecontroleerd en onderhouden. Eenvoudige karweitjes zoals regelmatig onkruid wieden en plantenresten verwijderen, zullen de ongewenste strijd om ruimte en voedingsstoffen vermijden, alsook ziektes en plagen helpen voorkomen. Hozelock producten, zoals de WonderWeeder en Green Power Thermal Weeder, maken van onkruid wieden een snel en gemakkelijk klusje, dankzij hun innovatief ontwerp.


Insecten vermenigvuldigen zich zeer snel en kunnen een desastreus effect hebben op uw planten, waardoor u dus regelmatig uw planten moet controleren. Tekenen van schade door insecten zijn onder meer opgegeten, vervormde of verkleurde plantendelen. Als deze insecten te lang hun gang kunnen gaan, kunnen uw planten verzwakken en ten onder gaan aan zwarte roetdauwschimmels.

Enkele preventiemaatregelen zijn –

  • Indien mogelijk, zorg dat de stengels en bladeren van planten zich niet op de grond bevinden door tomatenkooien of iets gelijkaardigs te gebruiken.
  • Plant bepaalde kruiden en bloemen rond de planten die u wilt beschermen. Basilicum, zonnebloemen en goudsbloemen zijn bekend om hun afwerende eigenschappen.
  • Plaats insectenvallen – de twee meest voorkomende vallen zijn plakkerige vallen en feromoonvallen.
  • Een natuurlijke, menselijke benadering zou kunnen zijn om natuurlijke vijanden zoals soldaatkevers in uw tuin te introduceren om ongewenst, schadelijk ongedierte af te weren.
  • Een andere benadering die u kunt overwegen, is investeren in een Hozelock sproeier waarmee u snel en effectief bestrijdingsmiddelen kunt sproeien.

Ziekten kunnen planten op elk punt treffen en sommige kunnen heel moeilijk te behandelen zijn. Het beste advies om ziekten te voorkomen, is goede sanitaire werkgewoonten toe te passen wanneer u in uw tuin werkt. Dit houdt in:

  • Plantenresten verwijderen, zoals stekken en gevallen fruit en groenten.
  • Stervende/ongezonde stengels afknippen zodra u ze opmerkt.
  • Onkruid wieden.

Zieke bladeren kunnen beter worden weggegooid in plaats van ze te composteren, om te voorkomen dat dezelfde ziekte/plaag het volgende jaar terugkomt. Als u liever composteert, zorg er dan voor dat deze bladeren in een ‘hete’ compostbak gaan, om zoveel mogelijk bacteriën en ziekten te doden.


Het weer kan ook grote schade aan planten aanrichten. Planten kunnen worden geteisterd door vorstschade. Tekenen dat uw planten vorstschade hebben geleden zijn onder meer: groeiachterstand, zwarte en vervormde bladeren en tere bladeren die doorschijnend worden. Planten die naar het oosten zijn gericht, lijden gewoonlijk meer schade. Dit komt door de snellere ontdooiing waarbij de celwanden scheuren. Enkele preventiemaatregelen zijn:e:

Reacties zijn gesloten.